Artikelen

Recent geschreven artikelen

Recent geschreven artikelen

door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
Schildklierproblemen
door Patrica Lautenschutz 26 september 2020
Het verband tussen stress en prikkelbare darm syndroom
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
Wist je dat één op de vijf Nederlanders last heeft van slaapproblemen? Zo'n 20% van de bevolking ligt slaapt onrustig, ondiep of ligt langere tijd wakker. 'S nachts lijken de uren niet voorbij te gaan, maar overdag kun je je niet concentreren en voel je je zo vermoeid dat je op je bureau in slaap zou kunnen vallen. Naast dat slaapproblemen bijzonder onaangenaam zijn wanneer je er last van hebt is het ook zeker geen onschuldig probleem. Een slechte nachtrust vergroot namelijk het risico op overgewicht en ziektes zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
Ben jij gediagnosticeerd met een prikkelbare darm? Dan weet je vast ook dat het een diagnose is die ongeveer dit betekent: ‘Ik weet niet wat je hebt, behalve dat je heel vaak last hebt van je darmen.’ Oftewel, een diagnose die heel weinig zegt over de werkelijke oorzaak van het probleem en feitelijk ook een groepsnaam is voor heel veel verschillende soorten darmklachten.
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
In deze blog uit de prikkelbaredarmserie vertel ik je meer over de rol die de alvleesklier, koolhydraten en het hormoon insuline spelen bij het prikkelbaredarmsyndroom. In de eerste blog heb je al kennis gemaakt met de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, én las je over het verband tussen weinig maagzuur , een slechte signalering aan de alvleesklier en prikkelbaredarmklachten. Maar, zal iemand met voldoende maagzuur ook hebben gedacht: lang niet iedereen met prikkelbare darmen heeft te weinig maagzuur! En dus moeten er nog andere oorzaken zijn. Één van deze andere oorzaken vindt zijn oorsprong in het voedsel dat we eten.
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
In deze blogserie neem ik je graag mee in de wereld van de prikkelbare darm. Een te grote groep mensen heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom zonder te begrijpen waar de klachten vandaan komen. Ze zoeken hun heil in diëten en proberen tevergeefs te zoeken naar de specifieke voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken. Natuurlijk zal het verlichting geven om deze voeding te vermijden, maar stel jezelf ook eens de vraag waaróm je op dit voedsel reageert. De ervaring leert namelijk dat niet alleen wát je eet een rol kan spelen bij klachten in je buik, maar ook hóe je eet. Daar wil ik in deze blogserie aandacht aan besteden. Hopelijk heb je aan het eind van de serie weer zelf de controle over jouw buik.
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
Ja, je leest het goed! Wist jij dat je hersenen kunnen krimpen wanneer je er niet goed voor zorgt? De decembermaand is hiervoor een 'risicomaand' bij uitstek. Van teveel eten, teveel drinken of te weinig slapen kan je hypothalamus ontstoken raken. Met een duur woord heet dit 'neuroinflammatie'. Gebeurt dit vaak of wordt de ontsteking niet beëindigd, dan kan hierdoor zelfs je hersenmassa krimpen met denk- en geheugenproblemen of hersenaandoeningen tot gevolg. 'Mindless eten' krijgt zo een wel héél letterlijke betekenis... Kun jij niet meer stoppen met eten na een avondje flink doorhalen, voel jij jezelf down, of ontwaak je ondanks een 7-gangendiner met een extra portie tiramisu toch nog met honger? Grote kans dat er sprake is van een flinke hypothalamusontsteking. Honger (of juist een gebrek hieraan), voortplantingsgedrag en de stressreacties vechten en vluchten zijn basale lichaamsfuncties die vanuit de hypothalamus worden gestuurd. Een ontsteking van de hypothalamus (neuroinflammatie) leidt tot verstoringen van deze systemen en zijn te herkennen aan de volgende symptomen: stemmingswisselingen concentratieproblemen menstruatieproblemen slechte kwaliteit haar en huid honger en suikerbehoefte vermoeidheid spierkramp en zwakte Zoals je ziet allemaal vage en uiteenlopende klachten die terug zijn te herleiden naar één bron. Heb je een rustige decembermaand voor de boeg zonder al teveel etentjes en uitstapjes, dan nog is dit verhaal voor jou waarschijnlijk net zo belangrijk. De grootste oorzaak van neuroinflammatie heb ik hierboven namelijk nog niet genoemd. Naast de af-en-toe oorzaken zoals dubbele porties tiramisu of een extra grote pizza quattro formaggi, is er één oorzaak die elke dag opnieuw roet blijft gooien in vrijwel ieders nauwkeurig gereguleerde systeem: chronische stress. Nu begrijp je ook gelijk waarom chronische stress kan bijdragen aan tal van vage klachten waarvan enkele voorbeelden hierboven zijn genoemd. Eenmaal ontstoken, altijd ontstoken, gaat gelukkig niet op in dit verhaal (tenzij je er natuurlijk niets aan doet). De juiste voeding en levensstijl kunnen namelijk de hersengezondheid positief beïnvloeden en symptomen verminderen, of misschien wel laten verdwijnen. Wil jij weten hoe je dit kunt doen? Ontdekken wat je moet eten of juist beter kunt laten? En ben je benieuwd welke rol je levensstijl kan spelen in het verbeteren van je hersengezondheid? Elements helpt je graag om het nieuwe jaar fris en fruitig te starten, met evenveel hersenmassa als vandaag. Klik op de onderstaande knop om contact met mij op te nemen!
door Patricia Lautenschutz 26 september 2020
Heb je een stressvolle job, strakke deadlines, een en baas waarvan je nekharen overeind gaan staan als 'ie bij je in de buurt komt? Dan is de kans erg groot dat jouw dagelijkse portie stress een potje heeft gemaakt van je hormonen. Een onregelmatige of wegblijvende menstruatie, emoties die niet meer onder controle te houden zijn, trage schildklierklachten, oververmoeidheid, premenstrueel syndroom (PMS), of zelfs onvruchtbaarheid.. Het zijn allemaal klachten die kunnen ontstaan door een disbalans in je hormonen. En hoe gek het ook klinkt, stress kan daar een belangrijke oorzaak van zijn. Hoe dit zit vertel ik je in deze blog.
door Patricia Lautenschutz 23 september 2020
Behoor jij tot de vele mensen die dagelijks worden beperkt in hun beweging door hinderende gewrichtspijn? Heb je zelfs moeite met de meest alledaagse dingen zoals het borstelen van je haren of het uitruimen van de vaatwasser? Dan is dit blog er speciaal voor jou! Want wie weet is jouw zuur-base balans teveel doorgeschoten naar de zure kant en is het kraakbeen in jouw gewrichten daardoor zo broos geworden als een uitgedroogde spons. En als er eenmaal schade is ontstaan in gewrichten en dit gaat ontsteken, dan is het hek van de dam en worden pijnklachten vaak alleen nog maar erger. Ontdek wat je kunt doen om de zuur-base balans te herstellen en zo één van de belangrijke onderliggende oorzaken van artrose weg te nemen.
Toon meer artikelen..

Heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Share by: