De ins en outs van schildklierproblemen

Patricia Lautenschutz

Schildklierproblemen

Bijna 700.000 Nederlanders kampen met schildklierproblemen, aldus de Schildklier Organisatie Nederland (SON). Bij de grootste groep werkt de schildklier te traag, bij een op de vier schildklierklachten gaat het om een te snel werkende schildklier. Vijf keer meer vrouwen dan mannen hebben schildklierproblemen, en veelal komt het binnen families vaker voor. Daarnaast lopen mensen met coeliakie (glutenintolerantie), diabetes en andere autoimmuunziektes een grotere kans op dit type klacht.

Wat is de schildklier?

De schildklier is een orgaan dat zich in de halsstreek bevindt, het ligt als een soort schild om de luchtpijp heen. De schildklier verdeelt energie over de organen in het lichaam. Ook is het orgaan volledig verantwoordelijk voor het ontstaan van organen tijdens de zwangerschap. Aangezien de schildklier zo'n belangrijke functie inneemt, kunnen er bij slecht functioneren veel verschillende klachten ontstaan. Bij een te snel werkende schildklier kun je bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, zweten of gewichtsverlies. Bij een te traag werkende schildklier kun je klachten krijgen zoals gewichtstoename, somberheid en vermoeidheid.

Personeel in de fabriek

Bij dit soort klachten wordt vaak met de vinger gewezen naar de schildklier. Maar eigenlijk is een schildklierdysfunctie nooit de schuld van het orgaan zelf. Er zijn grofweg drie manieren waarop de schildklier minder goed kan gaan functioneren. De klier wordt aangestuurd door de hypothalamus in onze hersenen. Dit is het belangrijke regelmechanisme dat ons autonome zenuwstelsel reguleert. Deze hypothalamus is erg gevoelig voor veranderingen in het systeem en kan onder invloed van onder andere ontstekingsstoffen en stresshormonen verstoord raken.

Voedingsstoffen

Ook voedingsstoffen kunnen een rol spelen bij een schildklierdysfunctie. Je zou voedingsstoffen in de schildklier kunnen vergelijken met het personeel in een grote fabriek. Zonder voldoende personeel kunnen producten niet worden gevormd en zal de fabriek steeds slechter gaan lopen. Eén van de belangrijkste 'personeelsleden' voor de schildklier is jodium. Het schildklierhormoon thyroxine is niet functioneel zonder dat er vier jodium ionen zijn ingebouwd in de structuur. Wereldwijd zijn jodiumtekorten een van de meest voorkomende tekorten, en helaas geldt dit ook nog steeds voor Nederlanders. Om extreme tekorten te voorkomen, heeft de overheid dit opgelost door zout met een matig jodiumgehalte aan brood toe te voegen.

Tekorten aanvullen

De hoeveelheid zout in brood wordt echter steeds meer beperkt, waardoor ook in brood het jodiumgehalte weer is afgenomen. En wie zich ook een beetje heeft beziggehouden met gezonde voeding in de afgelopen jaren, heeft intussen misschien al vernomen dat het eten van veel granenproducten en brood niet de beste keuze is voor onze gezondheid. Wordt dit niet op de juiste manier aangevuld, dan leidt dit uiteindelijk weer tot jodiumtekorten. De oplossing hiervoor is om meer voedingsmiddelen te eten die van nature veel jodium bevatten: voeding uit de zee. Voldoende vis, zeevruchten en zeewier kan dus helpen om een jodiumtekort te voorkomen. Naast jodium is ook selenium een van de belangrijkste schildkliervoedingsstoffen. Zonder selenium kan de schildklier geen actief schildklierhormoon vormen. Daarnaast zijn er nog enkele andere 'personeelsleden' die de schildklier draaiende houden. Wil jij weten welke of in welke voedingsmiddelen die zitten, dan help ik je daar uiteraard graag mee!

Immuunsysteem

De schildklier reageert daarnaast ook sterk op ons immuunsysteem. Door stress of darmklachten kan het immuunsysteem (over)actief raken. Het immuunsysteem is een echte energievreter, waardoor in zo'n situatie minder energie overblijft voor andere organen. De schildklier krijgt hierdoor als energieverdeler het signaal om minder energie te verspreiden. Hierdoor wordt er een minder actief schildklierhormoon beschikbaar gesteld en kun je symptomen krijgen van een hypothyreoidie. Dit overactieve immuunsysteem is echter ook niet zonder gevaar voor de schildklier zelf. De schildklier is namelijk één van de meest doorbloede organen in het lichaam. Doordat actieve immuuncellen continu door de schildklier worden gepompt, wordt het risico op een auto-immuunziekte van de schildklier zoals Graves of Hashimoto vergroot.

Orthomoleculaire therapie

Mocht je last hebben van schildklierproblemen, dan kan een orthomoleculair therapeut meedenken. Zo kan in kaart worden gebracht wat je schildklier nu precies dwarszit waardoor de klier niet alles kan of mag doen. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar mogelijke disbalansen in de hormonen, hoe het met het immuunsysteem is gesteld en hoe het staat met zaken zoals stress en menstruatie. Op basis van deze informatie kan de therapeut advies geven over hoe het voedingspatroon in balans kan worden gebracht, zodat de juiste voedingsstoffen de schildklier weer op peil kan brengen.

Voeding en gezondheid

Veelal wordt gesteld dat wanneer je beter wilt worden door een veranderd voedingspatroon, je een maand herstel moet rekenen voor elk ziek jaar. Toch kunnen bepaalde symptomen snel verbeteren. Maar hierbij geldt: de persoonlijke inzet is leidend. En hoewel de algemeen geldende opvatting is dat een auto-immuunziekte blijvend is, zien we in de praktijk toch dat aanpassingen van de voeding, optimaliseren van de darmgezondheid en de rust terugbrengen in het immuunsysteem meer kan doen dan je denkt!

Contact

Heb jij het vermoeden dat je schildklier problemen oplevert? Of heb je andere vragen omtrent voeding en gezondheid? In mijn praktijk zie ik vaak mensen met uiteenlopende voedings- of gezondheidsproblemen, die met de juiste begeleiding flinke verbeteringen maken. Neem heel eenvoudig contact met mij op via onderstaande knop!

Neem contact met mij op
door Patricia Lautenschutz 12 februari 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 augustus 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
Share by: