Behoor jij tot de vele mensen die dagelijks worden beperkt in hun beweging door hinderende gewrichtspijn?
Heb je zelfs moeite met de meest alledaagse dingen zoals het borstelen van je haren of het uitruimen van de vaatwasser? Dan is dit blog er speciaal voor jou! Want wie weet is jouw zuur-base balans teveel doorgeschoten naar de zure kant en is het kraakbeen in jouw gewrichten daardoor zo broos geworden als een uitgedroogde spons. En als er eenmaal schade is ontstaan in gewrichten en dit gaat ontsteken, dan is het hek van de dam en worden pijnklachten vaak alleen nog maar erger. Ontdek wat je kunt doen om de zuur-base balans te herstellen en zo één van de belangrijke onderliggende oorzaken van artrose weg te nemen.
De zuur-base balans in je lijf is misschien wel de allerbelangrijkste balans in je lijf. Je cellen kunnen namelijk uitsluitend functioneren als de pH van je bloed precies tussen de 7,35 - 7,45 blijft. Als de pH hier ook maar een fractie van afwijkt ben je echt flink ziek. Een te basisch lichaam komt eigenlijk niet zo vaak voor, maar te zuur? Dat zijn we vrijwel allemaal.
In je lijf zitten diverse 'buffersystemen' waarvan je botten één van de belangrijkste zijn. Deze grote reservoirs vol mineralen zoals calcium en magnesium worden dan ook als eerste aangesproken als de zuurgraad van je bloed te laag dreigt te worden. Is je lichaam zo nu en dan wat zuur en dan weer wat basisch, dan is dit natuurlijk geen enkel probleem. Zo blijft de boel lekker in evenwicht en hebben ook je botten weer genoeg tijd om de mineralen aan te vullen. Je voelt hier vast al een 'maar' aankomen. In werkelijkheid ligt de situatie namelijk helaas een beetje anders. Het gemiddelde voedingspatroon in Europa is namelijk zó enorm zuurvormend, dat onze buffers eigenlijk allemaal verlangen naar een eindeloos lange vakantie door alle overuren die ze voor ons draaien. Door deze uitgeputte buffers is ons lichaam genoodzaakt om over te stappen op plan B en dat betekent dat het aanspraak moet maken op weefsels als spieren, huid, pezen en gewrichten om zuur overschotten in op te slaan.
Plan B is echter niet zonder (pijnlijke) gevolgen voor je lichaam. Broze botten (osteoporose), verzuurde spieren, en stijve en pijnlijke gewrichten en handen zijn herkenbare kwalen die hierdoor kunnen ontstaan.
De pijnlijke gewrichten herkennen mensen met artrose maar al te goed. De schade en de ontsteking in de gewrichten bij artrose kan meerdere oorzaken hebben, maar een verstoord zuur-base evenwicht is hiervan in ieder geval een hele belangrijke!
Gezond kraakbeen zou je kunnen vergelijken met een spons die pas nieuw is gekocht:
De spons kan zich volledig volzuigen, en vele malen zijn eigen gewicht aan water opnemen en vasthouden. Als je de spons uitknijpt blijft deze onbeschadigd, en is daarna opnieuw in staat om dezelfde grote hoeveelheid water op te zuigen.
De kleine armpjes (glycosaminoglycanen / GAGs), die de structuur van de spons (kraakbeen) vormen, houden allemaal graag een water atoom vast. Zo blijft 'ie lekker soepel en kan de spons keer op keer worden uitgeknepen en weer worden volgezogen.
Maar de handjes die de water atomen vasthouden kunnen bij bittere noodzaak ook andere atomen vasthouden. Als je lijf besluit je kraakbeen als opslagplek te gebruiken, dan hebben deze armpjes geen andere keus dan het water atoom los te laten en zich vast te klampen aan het zuur dat je lijf zo snel mogelijk kwijt moet. Door de binding aan het kraakbeen wordt het zuur vervolgens geneutraliseerd. Hierdoor is er niet langer plaats voor het water dat je gewrichten soepel en veerkrachtig houdt. De spons die eerst zo lekker flexibel en waterig was verandert hierdoor in een uitgedroogde vergeten spons die al jaren onderin een emmer ligt:
De spons is broos, en als je er in knijpt brokkelen hier stukjes van af.
De brokkelige spons is niet langer in staat zich vol te zuigen met water en in zijn oorspronkelijke vorm terug te komen.
Je wist waarschijnlijk al dat er iets aan de hand was met je gewrichten, maar nu je ook weet wát er aan de hand is ben je misschien wel een beetje geschrokken. Gelukkig is je lijf bij artrose, net zoals bij heel veel gezondheidsklachten, heel goed in staat om met de juiste hulp verbeteringen te maken. Een belangrijke eerste stap is hierbij het kiezen voor de juiste voeding.
Bron: Alkalife
Zuurvormende voedingsmiddelen | Basevormende voedingsmiddelen |
---|---|
kaas | groente |
vlees en vis | kruiden en specerijen |
graan en graanproducten | fruit |
frisdrank | noten |
snoep en andere zoetigheden | peulvruchten |
Voeding kan veel doen voor je gezondheid, maar een situatie als artrose los je natuurlijk niet volledig op door alleen maar anders te gaan eten. Je lijf heeft wat extra duwtjes in de rug nodig om de boel weer te verbeteren en misschien zelfs helemaal te herstellen.
Ben jij nieuwsgierig geworden wat je nog meer kunt doen om het herstel van je gewrichten of artrose te ondersteunen?
Elements helpt je hier graag verder mee!
Gezonde groetjes,
Patricia Lautenschutz.
Orthomoleculair & kPNI therapeut, Voedingsdeskundige MSc.
Elements, Praktijk voor Klinische Psycho-Neuro-Immunologie, Volendam
Praktijkdagen
Maandag en Donderdag
Ik bevind mij bij Fysioteam de Toekomst, ingang tegenover het stadion, op de 2e verdieping (geen lift aanwezig).
Praktijkdagen
Maandag 9:00-17:30
Donderdag 9:00-17:30
Ik bevind mij bij Fysioteam de Toekomst, ingang tegenover het stadion, op de 2e verdieping (geen lift aanwezig).
Contact
Schoolstraat 5
1131CK Volendam
* Raadpleeg uw polis om te zien tegen welke voorwaarden uw verzekeraar Orthomoleculaire therapie vergoedt.
Contact
Schoolstraat 5
1131CK Volendam
KVK: 65521137
BTWID: NL002202836B88
* Raadpleeg uw polis om te zien tegen welke voorwaarden uw verzekeraar Orthomoleculaire therapie vergoedt.
Belangrijke pagina's
Website gerealiseerd door Ron Online Marketing