Paarse Havermoutbowl

Patrica Lautenschutz

Havermout is een echte alleskunner. Je kunt het gebruiken in pannenkoekjes, door smoothies, muffins, cakes, overnight, of lekker warm in een kommetje. En dus is havermout een staple food dat bij ons altijd in de voorraadkast staat. 

 

Een goed ontbijtje samenstellen van havermout is niet vanzelfsprekend: je kunt met havermout je bloedsuikerspiegel een flinke slinger geven, omdat de koolhydraten uit haver snel worden afgebroken en opgenomen als suiker in je bloed. Het is mij zelf vroeger regelmatig overkomen dat mijn bloedsuikerspiegel een flinke duik in het diepe deed, nog voordat ik was aanbeland op mijn werk. Dit resulteerde in humeurigheid, extreme honger, zweten en rillen. Ik was me niet bewust dat de voedselcombinaties van havermout, melk, appel en rozijnen samen één grote suikerbom waren en dat ik mijn bloedsuikerspiegel daarmee volledig op stang joeg. 

 

Hoe het wel moet? Altijd combineren met vetten en eiwitten. Deze vertragen de maaglediging, en zorgen voor een meer geleidelijke opname van de suikers in je bloed. Zo blijf je lekker lang verzadigd én blijft je bloedsuikerspiegel zo stabiel als mogelijk. Deze redelijk basic paarse havermoutbowl bevat alles wat je nodig hebt voor een goed begin van de dag, met energie tot laat op de ochtend.

Ingrediënten (2 porties)

  • 5 el havermout
  • 2 el kokosrasp (lekker extra vezels!)
  • 75ml volvette kokosmelk (gezonde vetten die helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden)
  • 125-175 ml water
  • grote hand blauwe bessen uit de diepvries


Ingrediënten (Toppings)

  • Kokosflakes
  • 6 amandelen
  • 1 el pompoenpitten
    (extra eiwitten en vetten voor de bloedsuikerspiegel én mineralenbommetjes)

Bereidingswijze

Doe de havermout en kokosrasp in een pannetje en giet de kokosmelk erbij. Vul aan met 125ml water en verhit tot het mengsel gaat koken. Blijf roeren en vul aan met water tot de havermoutpap de voor jou gewenste dikte heeft bereikt. 

 

Voeg de blauwe bessen toe en roer deze door de havermout heen en blijf roeren tot ze ontdooit zijn. 

 

Schep de paarse havermout in een kommetje en maak af met de toppings. 

 

Je kunt de havermout ook aanvullen met een schepje naturel proteïnepoeder. 

 

Geniet van dit paarse powerontbijtje!

door Patricia Lautenschutz 12 februari 2022
Vanmorgen hadden we zin in een ondersteboven pruimentaartje. Vol goede moed ging ik van start, maar 1, 2, 3, 4.. alle zes pruimen bleken zowel onrijp als verrot. Dat plan was dus van de baan. Het enige andere fruit in huis waren bessen en frambozen. Die liggen standaard in de vriezer, lekker makkelijk. En dus dacht ik, laat ik dan het recept maar even helemaal omgooien. Een bodem zonder graan valt namelijk doorgaans beter bij iedereen hier thuis. Het was een risico, maar eentje die heel goed uit is gepakt!
door Patricia Lautenschutz 31 augustus 2021
Koolhydraatarm Notenbrood met vruchten
Zoete aardappel salade met augurk
door Patricia Lautenschutz 24 mei 2021
Salade met zoete aardappel, avocado, augurk, lente ui en peterselie
Share by: